TPO Talk

Van de bank naar de crowd

07-04-2015 12:10

Financiering van het MKB is het onderwerp van de komende jaren. Het is overduidelijk dat de tijd van voor 2008 niet meer terugkomt. De tijd dat bedrijven voor hun financiering konden aankloppen bij de bank en ook nog eens volledig door hun bank gefinancierd werden. Bedrijven zullen op zoek moeten naar alternatieve financieringsmogelijkheden.

Dat kan met het uitgeven van aandelen of obligaties via NPEX, maar ook bijvoorbeeld met crowdfunding. Crowdfunding krijgt de laatste tijd veel aandacht en terecht. In 2014 hebben veel bedrijven hiervan al gebruik gemaakt en is voor meer dan €37 miljoen aan geld opgehaald.

Het is ook erg sympathiek dat de crowd u financiert en u er een heleboel ambassadeurs bij krijgt. Maar.. u dient wel goed op de hoogte te zijn van de informatie die u aan de crowd (de investeerders) dient te verschaffen. Niet alleen op het moment van de financiering zelf, maar ook daarna. Laat u dit na en gaat het slecht met de onderneming, dan is die in principe aansprakelijk. Mogelijk is er sprake van wanbeleid van de directie waardoor die zelfs persoonlijk aansprakelijk kan zijn.

Risico

De crowd (de investeerders) verstrekt over het algemeen een lening aan het bedrijf. Besef daarbij wel dat er eigenlijk sprake is van een vorm van een deposito, waarbij de investeerders voor lange tijd, meestal 5 jaar, geld aan de onderneming lenen. De investeerders lopen daar tegenpartijrisico op en kunnen gedurende de looptijd hun geld niet terug krijgen. Het geld dient dan ook bewust voor langere tijd niet nodig te zijn voor de investeerders. Ook de onderneming dient dat goed te beseffen en daar qua informatievoorziening aan de crowd goed mee om te gaan. Ook, of misschien wel juist, als het minder gaat dan verwacht.

Dat vraagt een omschakeling in denken. Nieuwe financieringsvormen als crowdfunding vergen nogal wat van de onderneming. Financiering gaat een integraal onderdeel uitmaken van de bedrijfsvoering. Het is geen eenmalig, maar een continue proces.

CFO als spil

De spil hierbij is de CFO. De CFO dient dan ook goed op de hoogte te zijn van de verschillende financieringsmogelijkheden. Stapelfinanciering zal het nieuwe credo worden. Vaak zal een bedrijf als eerste de benaderen om vreemd vermogen te verschaffen en zal de bank steeds vaker benadrukken dat ook eigen vermogen nodig is. Bijvoorbeeld via crowdfunding.

De nieuwe financiers hebben andere eisen dan de banken. Eisen waarvan u goed op de hoogte moet zijn om goed af te kunnen wegen welke financieringsvorm het beste bij uw onderneming past. Nieuwe begrippen zoals transparantie naar de markt en het verstrekken van professionele informatie zullen steeds belangrijker worden, zeker voor crowdfunders.

Platformen voor crowdfunding kunnen u bij dergelijke afwegingen helpen. Er zijn er inmiddels 95 in Nederland, oriënteer u goed en kijk of en zo ja welke het best past.

Door: Adriaan Hendrikse, directeur NPEX