TPO Talk

Hypotheken voor flexwerkers op basis van arbeidsmarktkansen.nl

08-09-2015 10:00

Je kunt de krant niet opslaan of er staat wel weer een bericht in over de hypotheken. Het zijn er teveel, of te veel mensen kunnen er geen krijgen, de concurrentie neemt toe, de rente gaat omlaag en dan weer omhoog.

De belastingaftrek verandert, de normen veranderen, de nationale hypotheekgarantie verandert en het schenkingsrecht wordt verlaagd (in 2016) en weer verhoogd (in 2017), de startershypotheek wordt afgeschaft en misschien weer ingevoerd…

Wonen en (misschien) een eigen huis kopen is een nationale obsessie, wat niet raar is voor een klein land met veel mensen. Voor aanstaande kopers is het vooral lastig dat economie en arbeidsmarkt snel veranderen, oude zekerheden verdwijnen en hypotheekbanken, zeker sinds de crisis, al dan niet gedwongen een stuk voorzichtiger zijn geworden. Zeker voor flexwerkers, zzp’ers en voor mensen met een tijdelijk contract of met een verbrokkeld arbeidsverleden is het heel moeilijk om een goede hypotheek te krijgen.

Arbeidsverleden

Bij hypotheek-aanvragen wordt tot nu toe vooral gekeken naar het arbeidsverleden. Het ideaal is als je de afgelopen drie jaar een vast contract had, of minstens een regelmatig inkomen. Door onstuimige veranderingen op de arbeidsmarkt en het nieuwe ontslagrecht, voldoen steeds minder (jonge) mensen aan die eisen. En de voorspellende waarde van het arbeidsverleden, ook van het vaste contract, neemt af nu de arbeidsmarkt steeds flexibeler wordt. Kijken naar de toekomst is daarom de oplossing. Intelligence Group heeft daarvoor de test arbeidsmarktkansen.nl gemaakt, die de komende maanden wordt gebruikt door hypotheekverstrekkers.

De ontwikkeling van arbeidsmarktkansen.nl begon ooit als een idee om recruiters te laten weten of de mensen die ze willen werven schaars zijn of niet. Dat kan namelijk nogal bruikbaar zijn voor je wervingsstrategie, je budget, je aanbod en je verwachtingen over het aantal sollicitanten. In de loop van 2014 hebben we bedacht dat we de zaak ook konden omdraaien. Als we recruiters kunnen vertellen wie schaars is en wie niet, dan kunnen we individuen vertellen hoe goed of slecht hun kansen op de arbeidsmarkt zijn.

Java-programmeur

Eind 2014 bedachten we dat we de test voor hypotheekaanvragers zouden kunnen gebruiken. Met name voor mensen met flexibele of tijdelijke contracten. Denk aan de Java-programmeur die na zijn/haar studie een verlengde stage had, vervolgens een jaarcontract, is toen een half jaartje gaan backpacken in Azië, om bij terugkeer te gaan free lancen en daarna weer ergens een jaarcontract te krijgen. En voor zijn/haar partner geldt ongeveer hetzelfde. Terwijl het in veel gevallen gaat om mensen met uitstekende kansen op de arbeidsmarkt. En daarover hebben we een blog geschreven, waarop we werden gebeld door Martin Hagedoorn, business developer van De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek. Die voelde er wel wat voor.

Na een lange reeks gesprekken met allerlei banken en hypotheekverstrekkers, toezichthouders etc. kunnen we nu eindelijk starten met de pilot ‘hypotheken voor flexwerkers’. We doen dat samen met De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek, en met ABN-dochter Florius en RABO-dochter Obvion. De test die we hebben vertelt wat je huidige kansen op de arbeidsmarkt zijn, hoe lang je naar een baan moet zoeken als je morgen werkloos zou worden, of je kansen het komende jaar beter of slechter worden en hoe groot of klein de kans is dat je de komende vijf jaar langdurig werkloos wordt.

En die gegevens worden de komende maanden in een proefproject gebruikt om mensen een hypotheek te geven die die nu niet zouden krijgen, mits ze goede kansen hebben op de arbeidsmarkt. Het is uitdrukkelijk een pilot, dus denk niet dat er subiet duizenden hypotheken worden verstrekt. Maar het punt dat we willen maken is dat het bij hypotheekverstrekking op z’n minst slim is om óók te kijken naar arbeidsmarktkansen in de toekomst, beter dan alléén naar het arbeidsverleden.

Persoonlijk rapport

Op onze website, arbeidsmarktkansen.nl, kun je (tegen betaling – we hebben er flink in geïnvesteerd) een persoonlijk rapport aanmaken over je kansen op de arbeidsmarkt. Het meldt je vrij uitvoerig (ca. 17 pagina’s) hoe je er voor staat en welke richting het in jouw beroep/regio het komende jaar op gaat. In de variant voor de hypotheekaanvragers berekenen we ook nog wat de kans is dat je de komende vijf jaar langdurig werkloos zult raken. Die is tijdens de pilot alleen nuttig als je die doet via de adviseurs van De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek.

We denken dat het in de huidige tijd belangrijk is dat mensen zich afvragen hoe ze er voor staan op de arbeidsmarkt. Dat ze weten wat ze kunnen doen als ze morgen hun baan verliezen. Onze droom is dat mensen met onze informatie sterker en weerbaarder zijn op de arbeidsmarkt, zeker in een tijd waarin allerlei verworvenheden en vangnetten worden afgeschaft, de concurrentie harder wordt en de eigen verantwoordelijkheid groter.

Voor meer informatie: www.arbeidsmarktkansen.nl

Via ANP Brandblog