TPOok!

 
avatar
   
TPO Talk

Dwangfooi op cruiseschip

DAS: een fooi is nooit verplicht

Tags: , , ,

Fijn dat u binnenkomt. Heeft u gereserveerd? Met hoeveel personen. Ah oke, een tafeltje voor vier en u heeft aangegeven dat u gebruik maakt van ons viergangendagmenu? Mag ik de verplichte fooi vooraf even met u afrekenen? Vier personen dat maakt twintig euro.

Fooi is blijk van waardering

Een verplichte fooi. In buitenlandse restaurants kom je het nog wel tegen. Maar in Nederland kennen we dat niet. Een fooi is een blijk van waardering voor geleverde diensten. De hoogte van de fooi is dan ook vaak afhankelijk van de genoten service.

Fooi als bijkomende kosten bij vakantiecruise

Er zijn touroperators die vakanties op cruiseschepen aanbieden en een verplichte fooi in rekening brengen. Dat wist je niet? Dan heb je vast nog nooit jouw vakantie op een cruiseschip doorgebracht. Ben je het van plan te gaan doen? Vertrouw dan niet op de aanbiedingsprijs. Daar is bijna zeker de verplichte fooi niet bij inbegrepen. En dat is vreemd. Want de ANVR, de brancheorganisatie van de touroperators, heeft in de Reclamecode Reisaanbiedingen vastgelegd dat alle vaste bijkomende kosten in de reissom opgenomen moeten worden.

Fooi als extra verdiensten voor cruisemaatschappijen

Een steekproef van DAS en Metro bracht dit aan het licht. Was ik verbaasd over de uitkomst? Nee, eigenlijk niet want consumenten worden dikwijls bestookt met verborgen kostenposten. Waren het vroeger de luchtvaartmaatschappijen die strooiden met allerhande toeslagen, nu zijn het dus de cruisemaatschappijen die een centje extra proberen bij te verdienen buiten de geadverteerde prijs om. Het gaat niet om schokkende bedragen die bijbetaald moeten worden, maar toch, het hoort niet.

Zo zie je maar, het blijft oppassen voor de argeloze consument.

Peter Meijer, jurist contractueel en vervoersrecht

Over TPO Talk

Op TPO Talk gaan bedrijven de dialoog aan met politiek, publiek en maatschappelijke organisaties. Partners van The Post Online bepalen in TPO Talk zelf de thema’s en inhoud van hun bijdragen.
 
 

Geef een reactie

Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.