Nederlanders ongemerkt kampioen in blik recyclen

22-08-2016 16:01

ZOETERMEER – Iedereen die zijn lege blik gewoon in de prullenbak of de vuilniszak gooit recyclet en is zo onbewust milieubewust bezig. Op dit moment worden meer dan negen op de tien blikjes gerecycled en is Nederland ongemerkt Europees koploper.

Om de haast onzichtbare kringloop van metalen verpakkingen onder de aandacht te brengen en consumenten te laten zien dat ze goed bezig zijn, is de Stichting Kringloop Blik (SKB) de campagne ‘Ik recycle blik’ gestart. Daarvoor is onder meer een speciale film gemaakt. Nederlanders zijn kampioen blikrecycling en dat mogen ze volgens de stichting weten ook.

Koploper door groeispurt

Metalen zijn oneindig recyclebaar. Van alle metalen verpakkingen die Nederlandse huishoudens jaarlijks gebruiken wordt tegenwoordig 94 procent hergebruikt. In 1994 was dat nog maar de helft. Dankzij die groeispurt is Nederland een van de hoogst scorende blikrecyclers in de Europa en voldoet het ruimschoots aan de doelstellingen van de EU (50 procent) en de eigen regering (85 procent).

Onzichtbare duurzaamheid

Het hele recyclingproces voltrekt zich buiten het zicht van de consument. Het duurzaam bezig zijn begint met het kopen van blik. Metalen verpakkingen worden vooral gebruikt voor voedsel (soep, fruit, groenten en andere conserven), dranken, verf, maar ook voor deodorant, spuitbussen, scheerschuim of tennisballen.

Lege blikken kunnen gewoon in de vuilnisbak gegooid worden. Ook kan blik in de PMD-zak voor verpakkingen van plastic, metalen en drankenkartons. ,,Hoe dan ook, als je blik koopt en op de juiste manier weggooit ben je aan het recyclen en draag je bij aan een duurzame samenleving,” stelt Matthijs Jansen van de Stichting Kringloop Blik (SKB). Blik gewoon bij het afval gooien kost volgens hem nauwelijks moeite en is een van de makkelijkste manieren om te recyclen.

Scheiden in afvaloven

In een film die SKB voor de campagne heeft laten maken wordt hele recyclingproces van begin tot eind in beeld gebracht. Na het weggooien volgt het metaal een grotendeels onzichtbare route voor hergebruik. Via de PMD-zak wordt het meteen gescheiden. Via de prullenbak of vuilnisemmer belandt het in de afvalverbrandingsovens. Metalen worden daar via magneten gescheiden, aluminium wordt er met wervelstroomscheiders uitgehaald. In samengeperste balen schroot gaat het vervolgens terug naar de smelterijen. ,,Daar wordt het omgesmolten tot nieuw blik, maar het kan net zo goed terugkeren als een fiets, een auto, een trein of een lantaarnpaal. Metalen zijn eindeloos recyclebaar met behoud van kwaliteit,” zegt Jansen.

Goed voor klimaat

Blik is een van de meest duurzame verpakkingsmaterialen. Het materiaal kan steeds opnieuw gerecycled worden, zonder verlies van eigenschappen. Deze “cradle to cradle-aanpak” heeft grote voordelen voor milieu en klimaat. Hoewel de grondstoffen voor metalen verpakkingen in grote hoeveelheden winbaar zijn uit de aardkorst, kost de productie energie en veroorzaakt veel CO2-uitstoot. Recycling van blik leidt tot significante energiebesparing – minimaal 70 tot 95 procent -, minder CO2-uitstoot en een zuiniger gebruik van grondstoffen. Niet alleen vanwege het groeiend hergebruik, maar ook doordat het verpakkingsmetaal steeds dunner wordt en de productie energiezuiniger.

Jansen: ,,Door aluminium en staal te recyclen in plaats van nieuw te produceren, besparen we enorm veel energie en dat is goed voor het milieu. We stoten minder CO2 uit en gaan zuiniger om met grondstoffen.”

Verhoging van het recycling percentage

Voor de campagne ‘Ik recycle blik’ is een nieuw logo ontwikkeld op basis van het nieuwe Europese logo ‘Metal recycles forever’. De komende maanden zal de campagne zich via diverse media met blogs, video’s en nieuwsberichten richten tot de Nederlandse consument. ,,We willen hiermee laten zien dat je zonder blikafval te scheiden toch aan het recyclen bent. Als je het gewoon weggooit, zit er een hele keten achter die het gaat recyclen,” zegt Jansen.

De industrie blijft investeren om het recyclepercentage verder omhoog te brengen, terwijl deze al ruimschoots voldoet aan de wettelijke doelstellingen. ,,Het enige wat mensen hoeven te doen is hun blikjes op de juiste manier weggooien,” zegt Jansen. 

Zie ook: http://kringloopblik.nl/ of http://ikrecycleblik.nl/